M-ar fi tentat să încep articolul ăsta cu ”trăim vremuri noi…” dar sincer, încep să simt că nu mai sunt vremuri noi. Începe să devină normalitate și sincer, chiar cred că până când totul nu va ajunge să fie parte din sistemele de funcționare ale fiecăreia nu vor reuși să se echilibreze balanțele și să se elimine polemicile și teoriile conspiraționiste pe tema covid-19.
Dar nu despre asta vreau să scriu, ca atare voi și lăsa acest subiect fix la nivelul ăsta.
Aș vrea să discutăm puțin despre o afecțiune veche în rândul medicilor dar care începe să fie noua în rândul populației: Maskne sau acneea provocată de purtatul măștilor.
Acest ”minunat” termen, care mie îmi sună a struțo-cămilă, a fost explicat mai pe larg de Harry Dao, medic dermatolog la Loma Linda University Health. Astfel că maskne nu este un fenomen nou, el existând deja de mult timp în lumea medicilor care poartau mască destul de mult timp pe parcursul zilei.
Ca atare, maskne înseamnă defapt o acnee mecanică, o afecțiune provocată de purtarea echipamentelor de protecție un timp îndelungat.
Purtarea măștii crează căldură, frecare și ocluzie care, împreună cu mediul umed creat de respirație, vorbit și transpirație, fac să fie rețeta perfectă pentru apariția erupțiilor cutanate. Explicația fiind simplă, noul mediu apărut sub mască, duce la încărcarea porilor, implicit la acnee simplă sau acnee chistică.
Cum putem preveni?
- Fac apel din nou la acel lucru banal demachierea subliniind aici spălatul pe față cu apă și un produs spumant/ gel potrivit tipului de ten și afecțiunilor. da! știu! știu că îți dai ochii peste cap referitor la ce banalitate tocmai ai citit, asta pentru că tu faci acest procedeu, crede-mă însă ca vei ramâne suprinsă câte femei nu fac asta. Revenind și repetându-mă cu alte articole pe care le-am mai scris, demachierea dimineața și seara rămâne cel mai simplu procedeu pe care îl putem face pentru a avea grijă te tenul nostru și pentru a încetini procedul de îmbătrânire.
- Aplicarea unei creme de față, care să aibă rol de barieră împotriva frecării pielii cu masca, de preferabil să aibă în compoziție acid hialuronic, ceramide sau dimeticonă, pentru extra protecție și da! aș recomanda fără parfumanți.
- Uf! una dureroasă aici, renunțarea la machiaj sau diminuarea cantității lui. În rețeta a ce se întâmplă sub mască, descrisă mai sus, machiajul nu face decât să dăuneze încarcând porii mai mult.
- Exfolierea celulelor moarte cu un peeling enzimatic sau folosirea unul gel de curățare cu acid glicolic. Acest lucru eliberează porii, permițând un echilbru între ceea ce se întâmplă sub mască și menținerea tenului sănătos.
- Lasă pielea să respire. Cât ești acasă lasă fața curată, fără machiaj, cu cel mult o cremă aplicată, evident potrivită tipului tău de ten.
Când să apelăm la medic?
- În momentul în care nimic din tot ce este menționat mai sus nu funcționează și simțiți că pierdeți ”comunicarea” și buna înțelegere cu tenul.
- Când zonele afectate devin dureroase, pruriginoase sau se descuamează.
- În normalitatea trecută aș fi adăugat și ”De ce nu, cand pur și simplu simțiți nevoia de o consultare/ discuție cu o persoană avizată”, în normalitatea actuală o să las asta aici doar ca să înțelegeți idea însă menționând să nu vă expuneți inutil dacă nu este chiar necesar.