Invataturile lui don Juan- Carlos Castaneda

Hmmmm… am terminat deja de recitit cartea, m-am apucat de a 2-a, de care voi vorbi in urmatorul post. Evident ca recitind-o dupa niste ani, am inteles-o cu totul diferit fata de cum imi ramasese mie in cap de prima oara. Este intradevar (pentru ca asta am tot gasit pe net ca si descriere) o introducere in initierea lui Castaneda. Imi place cum este scrisa, imi place lumea in care te introduce, imi place cum descrie starile prin care trece si mai ales imi place cum se chinuie sa inteleaga tot ceea ce i se intampla. Ce mi-am dat seama, abia la jumatatea cartii a doua, este ca… ele sunt frumoase, banui ca toate, insa sunt de sine statatoare… eu, care ma pasioneaza genul asta de cunoastere… nu pot extrage nimic pentru folosul meu propriu… pentru ca nu am un don Juan si pentru ca nu am acele amestecuri. Am stat mult sa ma gandesc daca… le-as avea, chiar as folosi? ma rog… nu e vorba de mine aici…

Revenind la carte…. cred ca e initierea lui Castaneda… cred ca asa s-au intamplat lucrurile si chiar cred, si se vad, fortarile lui de a intelege tot, insa… in unele „locuri” mi-e greu sa cred ca aia e realitate… si vin si eu dupa Castaneda, care il „omoara” cu intrebari pe don Juan, si am si eu intrebarile mele… si incerc sa mi le explic prin faptul ca… fumand „Micul fum” sau mancand peyote ti se modifica realitatea pe care o percepi… ti se accentueaza simturile, insa „ceea ce vezi” poate fi o realitate? cum incearca don Juan sa il faca pe Castaneda sa inteleaga. Din pozitia mea de cititor… mi se pare stirct ca sunt niste interpretari… similare cu experientele traite de don Juan la vremea lui… Mescalito apare intr-un fel la fiecare…. pai si atunci de unde stii? ca poate apare o vaca… ai vazut o vaca… gata e Mescalito?

Da… ideea e ca imi plac cartile, voi incerca sa le citesc pe toate 11 plus cartea Taishei Abelar (care cica ar fi fost tot un invatatel de-al lui Don Juan).

Iar ceea ce probabil trebuie sa-mi recunosc mie, desi nu rezolv absolut nimic… este ca mi-ar fi placut cu adevarat sa pot avea sansa si optiunea de a alege un asa drum in viata. Ce ma face sa cred ca as ezita… (lucru care se aplica si la Camino) este ca de fel ma stiu „de casa”, visez sa am o familie, copii etc… iar un asemenea drum, mai ales asemanator cu cel al lui Castaneda… nu stiu cat de mult ar permite asta…. mai ales acum (pentru ca inevitabil ma gandesc cum ar fi viata mea daca as incepe acum un asemenea drum :)) )

Pe de alta parte, alegand sa cred tot ce descrie Castaneda, ma bucur enorm sa stiu si sa vad ca exista un „drum”, acolo undeva…. care sa te duca pe o cale a cunoasterii totale. Poate ca si aceste drumuri… si mai ales cunoasterea de la final… difera pentru fiecare in parte… cum e si cu realitatea, fiecare percepem si intelegem realitatea diferit… din mii si mii de motive. Probabil ca asa este si cu aceasta cunoastere… difera drumul de la om la om… difera cunoasterea….

Fac o paralela (inca nu sunt capabila sa imi dau seama daca e corect ce fac sau nu… dar e in capul meu). Pe undeva de departe… mi se pare ca experienta lui Catsaneda se aseamana cu a lui Coelho. Amandoi merg catre cunoastere, si exact cum spuneam mai sus… prin diferite modalitati. Unul se foloseste de peyote si fum, celalalt de sabie si exercitii. Comparativ cu Castaneda… la Coelho mi se pare mai simplu… parca undeva mai pur, parca… vin din interior si suflet descoperiririle… pe cand la Castaneda… simt ca sunt modelate, implementate, trimise de catre ciuperci sau fum…. repet… poate gresesc cu comparatia, poate ca inteleg eu total gresit tot ce au scris oamenii astia… poate ca… de asta… nu dati cu pietre :))

Revin cu pareri despre volumul doi 😀



http://www.youtube.com/watch?v=QvFXXlRQRlU

Publicitate

2 gânduri despre „Invataturile lui don Juan- Carlos Castaneda

  1. abia dupa a 3’a sau a 4’a citire acea carte a incetat sa’mi mai arate noi lucruri. (in decursul a vreo 4 ani)

    firesc ca poate fi folositor duiumul de informatii din acele carti.

    insa cum vei afla (poate) intr’una din cartile urmatoare, chiar si cel mai mare adevar, pus in forma cea mai limpede, daca il primeste cel ce nu este pregatit pentru el nu intelege nimic, ramane cu senzatia ca nu i s’a raspuns la intrebare.
    din acest motiv prima citire a cartii nu ne arata tot. pentru ca este o perspectiva total noua si nu suntem inca pregatiti sa intelegem prea mult.

    Apreciază

  2. Te sfatuiesc sa citesti in paralel „Pase Magice”. Introducerile fiecarui capitol te vor ajuta sa ai din start o imagine de ansamblu, pe care o vei avea cat de cat completa abia dupa ce vei citi toate cartile, de mai multe ori.

    Cartile au fost scrise pe parcursul a circa 20 de ani, pe masura ce traia si intelegea. Mai mult, unele evenimente sunt reluate peste ani dupa ce capata o alte perspectiva asupra lor.

    Drumul pe care il propune Castaneda este vrajitoria abstracta, al carei scop este accesul constient in alte straturi ale universului, pentru simpla placere de a explora. Doua calitati sunt importante la un om, spune el. Curiozitatea si curajul.

    Tehnicile lui Castaneda urmaresc extinderea starii constiente, pentru inceput in activitatea de zi cu zi, apoi in timpul viselor. Speranta ar fi ca dupa o viata traita impecabil sa-ti poti mentine starea constienta si dincolo de momentul mortii.

    In toata aceasta constructie un rol fundamental il joaca Pasele Magice pe care Castaneda, Carol Tiggs, Florinda Donner Grau si Taisha Abelar le-au primit de la Don Juan si vrajitorii din grupul acestuia, si pe care ulterior le-au adaptat omului modern. Sistemul rezultat se numeste Tensegrity si astazi este practicat in toata lumea, inclusiv in Romania, atat individual cat si in grup.

    Legat de regretul de a nu avea un Don Juan, care printr-o lovitura neasteptata in spate il facea sa-si modifice dramatic starea de constiinta, Castaneda a spus ca practicaTensegrity intr-un grup suficient de numeros poate crea un efect de „masa energetica” cu rezultate similare.

    ….

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.